Znači, showdown u Mariupolju 😥

Odessa je on hold, Kijev i Harkov su očito beyond reach, Putinu nasušno treba pobjeda … znači, bit će showdown u Mariupolju.

Grad u potpunom okruženju već nekoliko dana, u kojem još uvijek ima 140.000 civila.

Svakome tko zna priču o Vukovaru, tko je dovoljno star da je tu patnju intimno proživio i tko ima imalo savjesti, na ove činjenice i slike koje stižu iz Mariupolja mozak vrišti: “MORAMO NEŠTO UČINITI!!!”.

Eh 😥.

STO I ČETRDESET TISUĆA LJUDI.

A Ukrajinci se neće predati, nema šanse! Koliko god im Katarina Peović i moj dragi Hrvoje Štefan govorili da je “mirovna opcija najbolja”. Ili, da parafriziram Štefanov nedavni komentar u jednoj rečenici “da mi je današnja pamet 90-te godine, ne bi mi niti palo napamet uzeti oružje u ruke za braniti Hrvatsku” (ne da je on tada bio branitelj, sačuvaj Bože, ali je, eto mlad i lud, ipak bio voljan, odnosno tako ja razmišljao … mladost ludost).

Mislim, mogli bi se predati 🤔. Spasiti živote tisuća i tisuća ljudi!!!

Al’ rat tako ne funkcionira. A BOGAMI TAKO NE FUNKCIONIRAJU NI UKRAJINCI ❤❤❤❤❤❤❤.

I zato će, bojim se 😥, u Mariupolju biti showdown do kraja.

Tri i po tisuće “regularnih vojnika”, uz veeeeliki pool jako voljnih u ovih 140.000 da zamijene svakog palog druga, znači da u osvajanju Mariupolja Rusi moraju računati na bar (još) pet tisuća mrtvih! Ulične borbe, ulicu po ulicu, kvart po kvart. Je li Putin na to spreman? On, hladno-proračunati gad kakav je, vjerojatno s tim ne bi imao problema, ali pitanje je koliko će rusko društvo biti spremno na takve žrtve.

Fascinantne su paralele s Vukovarom. Kao što je bitka za Vukovar slomila kičmu JNA, tako bi i bitka za Mariupolj mogla slomiti kičmu ruskoj vojsci … naravno, pod uvjetom da su Ukrajinci stvarno motivirani onoliko kako se to sad čini.

Što će biti, vidjeti ćemo.

A ako se prebacimo na “veliku shemu stvari”, sa svakim danom što ruska invazija prolazi ovako neuspješno, postaje sve jasnije da je jedini optimalni ishod ove krize neki interni coup kojim će se Putina svrgnuti s vlasti.

Jedini drugi donekle “optimalni” (u smislu smanjivanja daljnjih ljudskih žrtava) je da Rusi brzo osvoje Mariupolj, dajući Putinu podlogu da u mirovne pregovore uđe s koliko toliko jake pozicije, pa da se nešto dogovori (onda treba pratiti hoće li Donetsk i Luhansk ispasi Krajina 👍 ili Republika Srpska 😡)

Poraz u Mariupolju, ili dugotrajna neuspješna opsada, znači da je Putin kompletno izgubio, ali ono 1-kroz-1, gotova priča, a to je nešto s čime se on, barem koliko ja znam, još nije susreo u životu i kako bi vam ja to rekao … onda vrijedi ona, all bets are off.

Komentiraj